Кой е Мохамед Ал-Ахмед? Проф. д-р Мохамад Абдeлла Ал-Ахмед е роден

...
Кой е Мохамед Ал-Ахмед? Проф. д-р Мохамад Абдeлла Ал-Ахмед е роден
Коментари Харесай

Д-р Мохамед Ал-Ахмед: Конфликтът може да бъде разрешен чрез създаване на една демократична държава

Кой е Мохамед Ал-Ахмед?

 

Проф. доктор Мохамад Абдeлла Ал-Ахмед е роден в Дамаск, Сирия. Завършва висшето си обучение в Дамаск, компетентност – политически науки, след което прави аспирантура в България, и защитава Phd в УНСС по „ Международни връзки ”. Политолог, дълготраен публицист, публичен деятел, специалист по интернационалните връзки. Преподавал е в СУ „ Климент Охридски “, катедра „ Политология “. Действащ учител по история, стопански и политически науки и право в три университета в Сирия.

 

 

Не съм последовател да има две страни, тъй като с годините това се потвърди, че не работи! Как би могла да се сътвори Палестинска страна в случай, че в Западния Бряг сега има 900 хиляди израелски преселници!? Къде да се сътвори Палестинската страна? Израелската политика след Осло, след тези двадесет години засили темпото на израелските селищата и преселниците къде – тъкмо там където трябваше да бъде основана Палестинската страна! Ето това е огромният проблем, парадоксът който доста читатели, и даже хората, занимаващи се с политика не го схващат! Не може да бъде основана Палестинска страна, в случай че не се изселят тези 900 хиляди израелски жители, които населяват палестинската територия. Така чеима различен метод този проблем да бъде позволен!

 

И много по-перфектен и по-цивилизован, по образеца на ЮАР, които си взеха решение казуса срещу апартейда, които сътвориха една огромна страна за двете общности. По този модел би могла да бъде основана една огромна цивилизована световна страна, в която да живеят в мир и разирателство и двата народа в нея – и арабите и евреите!

 

Изворът на цялата неустановеност и неустойчивост в Близкия Изток не е разрешаването на палестинско-израелския спор, за който бе хвърлена огромна сила за неговото разрешаване. Има редица предшестващи аргументи. Голямата рана бе отворена с две убийства – две покушения, двама водача бяха убити от страна на Израел. Първият политик, който бе погубен е самият министър председател на Израел Исхак Рабин. Нека всички, които четат това изявление да се върнат обратно в историята и да си напомнят, кой е умъртвил Исхак Рабин! Това беше цялостен прелом срещу мирния развой!, напомни политологът Мохамед Ал-Ахмед

 

Ето какво показа политологът извънредно пред ФАКТИ:

 

- Доктор Ал-Ахмед, вие сте политолог, експерт по спора Палестина – Израел, даже имате книга по тази тематика. Бихте ли коментирали това, което се случва сега в Ивицата Газа?

 

- Доста хора, даже някои политици, умишлено или неумишлено разяснявайки това, което сега се случва в линията Газа, в Палестина, или при взимане на политическа позиция по отношение на този конфликт не стартират от там, от където би трябвало! Буквата „ А “ в този спор – е окупацията! Окупацията е майката на всички несгоди в Палестина. Не осъществяването от страна на израелците на резолюцията на Съвета за Сигурност на Организация на обединените нации от 1967 година - 242. Не подаването на ръка освен на палестинците, само че и на всички арабски страни, които от 22 години имат към този момент публична самодейност взето на общото заседание на Арабската Лига в Бейрут, по съответно „ Инициативата на принц Абделла “, който приживе беше крал на Саудитска Арабия. Да си напомним и договорите от Осло сред починалият президент Ясер Арафат и Исхак Рабин дружно с Шимон Перес. 

 

Политическият кротичък развой сред арабите и израелците беше стартират. Доста сериозна сила се похаби за този развой. Целият свят разбра, мче генезиса на екстремизма, генезиса на кръвта и кръвопролитията, неустойчивостта кардинално в Близкия Изток, а освен по границите на Палестина и Израел, а кардинално целият район на Близкия Изток, е подложен на остри реакции на психическа основа, и на политическа и социално-икономическа. 

 

Изворът на цялата неустановеност и неустойчивост в Близкия Изток не е разрешаването на палестинско-израелския спор, за който бе хвърлена огромна сила за неговото разрешаване. Има редица предшестващи аргументи. Голямата рана бе отворена с две убийства – две покушения, двама водача бяха убити от страна на Израел. Първият политик, който бе погубен е самият министър председател на Израел Исхак Рабин. Нека всички, които четат това изявление да се върнат обратно в историята и да си напомнят, кой е умъртвил Исхак Рабин! И това не е самостоятелен случай, тук не става въпрос просто за юноша, който ненавижда избрана политимеска фигура, не! Това беше цялостен прелом срещу мирния развой! 

 

След него бе премахнат великият политик, за нас страдалец, Ясер Арафат – борецът за основаване на палестинска страна, борецът за правата на палестинския народ, за суверенитет и самоопределяне на Палестина със столица Източен Йерусалим, борецът за мир! Световни специалисти потвърдиха в редица отчети, че Ясер Арафат е бил погубен, токсичен. И да се върнем към началато – цялата тази болежка, премеждия и кръвопролития имат една „ неприятна майка “ - и тя е окупацията, наред с рисковата, нездравомислеща и терористична политика на Бенямин Натаняху и неговият „ тим “ от политиците, които са негово копие и следват неговата политика.

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 3

 

- Това нова война сред Палестина и Израел ли е, или е война сред групировката „ Хамас “ и страната Израел?

 

- Да, бихме могли по този начин да я назовем – нова война сред Палестина и Израел, както някои го дефинират. Повечето анализатори бъркат, като разказват този проблем, като спор сред групировката „ Хамас “ и страната Израел или израелската войска. Това не е правилно, казусът не може да бъде определян по каквъто и да било метод, в случай че не се сложи вярната диагноза на самото събитие. А вярната диагноза е – че в тази ситуация става въпрос за 2 милиона души, населяващи дребна географическа територия – линията Газа, които се намират в същински жив затвор от към 16 години. Без питейна вода, без електричество без хигиенични и битови условия, без свое пристанище, гара или аерогара, без нищо! Те се намират в един огромен жив затвор. Съществува един физически закон в социологията и обществената логика на психиката – дългото напрежение води към детонация.

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 4

 

- Кой стои зад всичко това?

 

- Като човек на науката, занимаващ се професионално с политика и политология, не съм последовател на религиозните организации, без значение дали са ислямски, еврейски или християнски. По принцип, религията е персонален избор на всеки човек, и в никакъв случай не би трябвало да се намесва религията в политиката. Принципно, Израел, като страна е основана на религиозна концепция. Израелските всемирски и прогресивни мъже и дами би трябвало да се разсънят и да схванат, че и това е в генезиса на огромния проблем. Това поражда в противоположната страна, при мюсюлманите, еподобна концепция на опълчване, то ест – еквивалент една на друга. От фанатичното мислене и държание жертви стават почтените хора. 

 

Та да се върнем на въпроса: кой стои зад всичко това – окупацията, и към този момент е време този спор да бъде позволен по най-цивилизования метод!

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 5

 

- Защо се стигна до тук?

 

- Защото до в този момент не се позволи цялостния проблем в Близкия Изток. Бих подлагал на критика даже и юридическата база от която потеглят политиците, както израелците, по този начин и палестинците и Съединени американски щати и другите посреднически страни. Не съм последовател да има две страни, тъй като с годините това се потвърди, че не работи! Как би могла да се сътвори Палестинска страна в случай, че в Западния Бряг сега има 900 хиляди израелски преселници!? Къде да се сътвори Палестинската страна? Израелската политика след Осло, след тези двадесет години засили темпото на израелските селищата и преселниците къде – тъкмо там където трябваше да бъде основана Палестинската страна! Ето това е огромният проблем, парадоксът който доста читатели, и даже хората, занимаващи се с политика не го схващат! Не може да бъде основана Палестинска страна, в случай че не се изселят тези 900 хиляди израелски жители, които населяват палестинската територия. Така че -

 

има различен метод този проблем да бъде позволен!

 

И много по-перфектен и по-цивилизован, по образеца на ЮАР, които си взеха решение казуса срещу апартейда, които сътвориха една огромна страна за двете общности. По този модел би могла да бъде основана една огромна цивилизована световна страна, в която да живеят в мир и разирателство и двата народа в нея – и арабите и евреите!

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 6

 

- Ролята на Иран и Русия?

 

- Много хора погрешно дефинират ролята на Иран и Русия, приписват им какви ли не „ функции “. Тук въпросът е различен, а точно: каква би могла да бъде ролята им от тук нататък. С риск да се повторя, моята доктрина е, че окупацията е „ майка “ на целия огромен проблем. Всички други фактори са вторични. Дали Иран, Русия и Съединени американски щати са забъркани, това всичко е идва на втори проект. Всичко е резултат, не е причина. Примината е окупацията.

 

Всеки „ ценител “, който изследва единствено признаците, а не вниква в генезиса на даден проблем, просто си губи времето. Много може де се приказва за ролята на Иран в помощ на „ Хамас “ или „ Хизбулла “, или за ролята на Русия и намесата ѝ в Близкия Изток, историческа интервенция още от времената на Съветския Съюз и до в този момент, ролята на Съединени американски щати – това е дълга тематика не за изявление, а за лекции и цели полемики. Но в последна сметка самият въпрос би трябвало да бъде изменен: Каква би могла да е естествената, потребна роля на Иран, Русия, Турция, Съединени американски щати, Европа и целия свят – единствено в случай че се направи една огромна международна мирна конференция за безспорното тотално и дефинитивно разрешаване на казуса в Близкия Изток.

 

- Ролята на Саудитска Арабия, която приключи договарянията за нормализация на връзките си с Израел....

 

- Саудитска Арабия е най-голямата арабска страна която дружно с Египет бяха почнали договаряния за нормализиране на връзките си с Издраел. Но след зародилия спор в линията Газа Саудитска Арабия приключи договарянията за нормализиране на връзките с Израел. Това беше изцяло предстоящ ход. Между другото, Саудитска Арабия има тежест и може да изиграе огромна роля в този спор. Очаквам,

в случай че казусът в линията Газа ескалира, Саудитска Арабия може да спре доставките на нефт в целия свят!

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 7

 

- Какво ще стане с хората в линията Газа? Ще се разрасне ли спорът?

 

- Не имам вяра, че спорът ще ескалира. Според мен този спор ще продължи дълго време.

 

По жесток и незаконен метод израелската войска бомбандират хората в линията Газа. Вчера бомбандираха болница, има 800 починали. Всъщност, самият Натаняху повтаря Холокоста.

 

Израелците са наясно, че в случай че влязат по суша в линията Газа ще платят огромна цена. Ще изгубят доста бойци от израелската войска. Затова задържат, и досега не са подхванали тази стъпка, а бомбандират от горе, нещо като възмездие на това, което им сториха „ Хамас “. Така Натаняху ще е спокоен, че ги е санкционирал. Но в последна сметка той самият ще бъде осъден от израелския народ, тъй като е позволил всичко това да се случи. Кариерата на Бенямин Натаняху завърши почернена.

 

 Политологът доктор Мохамед Ал-Ахмед пред ФАКТИ: Конфликтът може да бъде позволен посредством основаване на една демократична страна - 8

- Какви са прогнозите за мир? Изобщо има ли прогнози за мир?

 

- Мирът е вероятен единствено при естествени и положителни планове. Трябва да се промени цялата идеология, методът на мислене по отношение на мирното позволение на спора.

 

Този спор би трябвало да бъде позволен посредством основаване на една огромна страна, в която да живеят и двата народа в мир и съгласие, с поддръжката на цивилизования свят, най-много от Съединени американски щати и Европа. Да има същински вложения освен в инфраструктурата и стопанската система на Палестина и към нея, само че и в Близкия Изток, който би трябвало да бъде изменен един път вечно! И евреите и арабите имат място под слънцето, имат право да живеят там, и би трябвало да живеят в мир и съгласие. За да стане това би трябвало да се промени целият метод на мислене, както на популацията и на властоимащите в района, по този начин и на Великите страни.

 

И в края на това изявление, бих желал да акцентира на един психически миг, който доста хора по света не го схващат: - наранените десетилетия наред усеща на мюсюлманското население възпитава генерации в екстремизъм и тероризъм, експанзия и предпочитание за отплата и възмездие. Ако няма правдивост и естествена политика от страна на Великите страни по отношение на този район, ще е постоянно рисково, проблематично и неспокойно, и в никакъв случай няма да има нормализиране на обстановката и естествен живот нито в Близкия Изток, нито в другите страни.

 

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР